Media

“Héroe”, poesia visual

Aquesta nit pasada vaig veure la pel.lícula “Héroe”, dirigida per Zhang Yimou i protagonitzada per tota una serie d’actors xinesos ben coneguts, l’especialista en arts marcials Jet Li, Zhang Ziyi, la protagonista de “Tigre y Dragón” i altres que no conec, com Tony Leung Chiu Wai o Maggie Cheung Man Yuk. Segons diuen es la pel.licula xinesa més cara mai rodada. I realment es una meravella de pel.lícula.

La fórmula es similar a “Tigre y Dragón”, arts marcials, vols espectaculars, cultura xinesa en grans dosis. Pero te moltes mes coses. La història es molt bona i te girs inesperats que van augmentant la diversió a mesura que avances en la pel.licula. I les lluites… el director ha fet un treball artístic impresionant… es com poesia feta pel.lícula, un ball de colors, sensacions i idees.

Ens poden agradar o no les arts marcials i tot aquest mon, pero es imposible que aquestes lluites no ens agraden. El director crea poesia amb elles. El joc de colors, en cada moment de la història es impresionant, realment impresoniant. I bonic. Intenten a més convertir la lluita en algo poètic, cada lluïta está relacionada amb distints aspectes, amb la música, amb la cal.ligrafia, amb l’amor. Et quedes prou impressionat en uns aspecte de les arts marcials totalment desconegut a occident. I a més, els efectes especials son meravellosos. No us pergueu el joc de les fulles en la lluita al bosc entre les dues “enamorades”, la lluïta del amor o la lluïta de la mort, en el llac, amb els efectes amb l’aigua. Inclús els efectes sonors impressionen, el soroll de les gotes d’aigua caient a la primera lluïta, la de la música, es impressionant. Pura poesia visual.

A més la història está molt ben portada. En els moments de lluïta, sobretot al principi de la pel.lícula, quan pareix que será una pel.licula de lluïtes i poc més, les impressions visuals, els jocs de colors i só et fan continuar sentat, sols per veure algo tan bonic. Més endavant comencen els girs en la història i cada vegada va enganxant més. M”encanten les pel.lícules que van de poc a molt, cada vegada van pujant l’interés i acaben amb un final apoteòsic. Aquesta es una d’aquestes. La història també un deu.

I per últim, la història també te algo molt bo. Fa pensar. Obliga al espectador a pensar perqué l’emperador actua com actua o perque “SenseNom” actua com actua. La soledat del poder o el benefici de la majoria front al benefici del individu, son temes que tracta la pel.lícula, sobretot en els últims instants. Senzilla i fàcilment, per ja no es la linetat, el donar-ho tot “rossegat”, que els el que sol fer el cine més comercial.

En definitiva, una bona història, que va de menys a més i que cada vegada t’agrada més. Efectes visuals preciosos, jocs de colors i so que enganxen per si mateixos, sense necessitar ni tan sols seguir la història, es el millor que he vist. I per últim, una història que et fa pensar. Feia temps que no veia una pel.licula tan bona, ni Matrix Revolutions, ni Senyors dels Anells ni res de res, “Héroe” es la pel.licula que hi ha que anar a veure. I el més bo de tot, quan estas acabant la pel.lícula, ja estás pensant en que la tens que tornar a veure. Jo així ho faré:).

PD. Se m’oblidava. L’estil es similar a “Tigre y Dragón”, sobretot perque ambdues son orientals i basades en una època similar. Pero en la història i en el tratament artístic (pur art es aquesta pel.lícula) es infinitament superior. T’agrade o no “Tigre y Dragón”, aquesta pel.lícula es imprescindible.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *