Natura

Aigua per ací­ aigua per allá

Un dels temes mes “candents” que ltimament volten per la nostra actualitat, que de actualitat te poc, perque sempre es el mateix, es el tema del transvï¿œ del Ebre i el plï¿œhidrolï¿œic nacional. A part del tema polï¿œic, que consisteix en aprofitar les diferï¿œcies entre veï¿œs que sempre hi ha hagut per crear un clima de crispaciï¿œque done vots al qui toque, estï¿œun tema que em preocupa molt mï¿œ, el tema ecolï¿œic.

En un mar tancat com el Mediterrani l’aportaciï¿œque fan els rius als ecosistemes marins es molt important, ja que suposa un gran porcentatge del total de matï¿œia biolï¿œica que arriba a la mar, matï¿œia de la que s’alimenten els sers vius de la nostra mar, el mare nostrum. Si disminuim l’aportaciï¿œd’aquests rius a la mar, la mar s’empobreix, amb el que aixï¿œsuposa per a la vida marina. I per a la vida terrestre que depï¿œ de la marina.

Exemples com el del riu Nil amb la pressa d’Aswan son prou aclaridors, no sols per al que suposï¿œper a l’agricultura i el medi ambient dels voltants del Nil, amb un avanï¿œde la desertitzaciï¿œprou important sinï¿œtambï¿œamb un empobriment del mediterrï¿œi oriental. I hi ha que tenir en compte que l’Ebre, junt amb el Rï¿œan, es un dels rius mï¿œ importants i que mï¿œ aigua aporta al mediterri occidental.

El problema, almenys acï¿œa Valï¿œcia, pareixen ser els agricultors. I estï¿œ davant d’una situaciï¿œpenosa que els agricultors s’empenyen en mantenir i incls engrandir a costa de tots. Tenim plantacions de taronjers, que requereixen molta aigua, en terrenys tradicionalment de secï¿œ on abans es plantava raï¿œ. El guanyar mï¿œ diners de vegades entel.la el bon sentit. Mï¿œ destrellats, els constructors. Pitjor encara. Tenim camps de golf a comarques com la Marina Alta, on sempre hem tingut secï¿œi dur, les piscines no falten, es mï¿œ sobren, mentre que a poblacions com Dï¿œia la falta d’aigua potables es ja un fet quotidiï¿œ Aleshores On es el problema? En que no hi ha prou aigua o en que no estï¿œben aprofitada la que hi ha ? En que l’aigua es gasta per a especular i no per a beure? O en que a alg li pareix mï¿œ necessari alimentar a un taronjer o omplir una piscina o que vinguen cuatre anglesos a jugar al golf a que puguem beure un gotet d’aigua amb bon sabor?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *