Pensaments

El llenguatge i el raonament

Una de les discussions més interessant a la que he estat present últimament es a aquesta de Barrapunto. A partir d’un article sobre la posibilitat de que un tènue autisme sofert per Einstein i Newton els hagués donat la possibilitat de raonar abstractament amb imatges i no amb paraules s’ha arribat a una discussió directa sobre el poder del llenguatge en el raonament, realment divertit, interessant i molt apassionant.

Aquest aspecte del llenguatge el vaig trobar per primera vegada a Unamuno, al seu llibre “El sentimiento trágico de la vida”, on, entre d’altres coses, ens parla de la importància del llenguatge per a portar a terme el raonament abstracte. En Montaigne, en els seus “Assajos” també vaig veure algo semblant, quant diu que “el raonar es parlar amb mi mateix”. I així es ¿Com raonariem sense un llenguatge?

No vaig a repetir totes les opinions donades a aquesta discussió, que encara continua i que us recomane seguir i inclús participar, però bàsicament m’he trobat amb la impossibilitat de que un ser humà puga pensar abstractament sense paraules. Podem pensar i raonar sobre una taula, sobre el seu passat i el seu futur, utilitzant imatges d’un arbre o de la taula, pero necessitem paraules per relacionar-les i explicar-nos com i perque l’arbre ha canviat a taula. Inclús amb pensaments totalment abstractes, com la idea de llibertat, la idea d’existència o del infinit s’em fa impossible d’imaginar com podrien ser pensats sense paraules.

Tenim doncs pensaments de tipus més primari, on les idees son més representables com a imatges, per exemple el cèrvol que vas a caçar per a menjar-te necessita un pensament molt poc astracte, primari, quasi de tipus animal. Pero més ellà d’aquest tipus de pensaments, quan el nivell de l’abstracció en el raonament s’eleva, m’es impossible pensar sense paraules. I la discussió porta a termes (veure una resposta d’en Yonderboy) on s’afirma que estudis recents parlen de la possiblitat d’un pensament no tant primari, inclús totalment abstracte, sense l’us de paraules, encara que personalment dubte que puga a arribar a un nivell d’abstracció normal.

Encara que, si segons l’article que ha generat la discussió, Einstein o Newton tenien un lleu autisme que els provocava el poder pensar abstractament amb imatges, igual no sols s’arribe al nivell de pensament abstracte normal com quan s’utilitza la paraula sino que inclús es puga superar al utilitzar sols imatges. Es una idea molt interessant, encara que prou especulativa, com quasi totes les que parlen de com era i que feia i que deia una persona que porta anys morta.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *