Media

Músiques del món a Radio 3

La búsqueda de la bellesa es l’unica forma de protesta que realment val la pena en aquest asquerós món. Aquesta es la frase amb la que es despedeix Ramón Trecet en el seu programa de músiques del món, “Diálogos 3”, a Radio 3. Si, si, Ramón Trecet, el del básquet, el trepidant i rápid locutor de basquet, que es alhora també un dels més reconeguts especialistes en músiques etniques i tradicionals de la rádio, qui ho hauria dit. Fins fa poc no l’havia reconegut, no diu mai el seu nom, i es que parla tan calmada i pausadament, que no te res a veure amb el del basquet. Res a veure.

A través del seu programa he aprés a coneixer músiques extraordináries, músiques orientals, xineses, mongoles i japoneses, mediterránees, gregues, italianes, turques, egipcies i també catalanes, músiques del nord, irlandeses, alemanyes, escoceses, gal.leses… de tots els llocs del món. I es que cada lloc d’aquest món guarda un petit raconet de bellesa, sovint molt amagat, raconet en el que sempre podrem escoltar una preciosa melodia.

I aquestes melodies son les que ens porta Trecet. No es música etnica tradicional realment, mes be podrí­em anomenar-ho com a músiques del món, ja que hi ha de tot, des de més tradicional fins música moderna feta a llocs dels que no hem sentit parlar i que mantenen les seves pròpies senyes d’indentitat dins la seva modernitat. I realment en aquestes músiques, lluny del trepidant comercialisme que envolta la música occidental i de consum, encara trobem traces de l’autentica finalitat de la música, que es deleitar, gaudir de la bellesa, dels mons imaginaris als que ens porta i no vendre mes discs que la competencia. Aixo ja no es música, es mercat i quan es busca el mercat sovint es perd pel camí­ la bellesa.

Paul Mounsey, Omar Faruk, els esplendits valencians L’Ham de Foc, Enrique Morente, The Chieftains o Carlos Nuñez, son alguns dels grups que podem escoltar al seu programa. Bona música i bella, sobretot. Com ell diu, buscar la bellesa es una forma de protesta que val la pena i per trobar-la, primer tenim que buscar algo que inequí­vocament ens siga bell. Potser ho trobem en la música i si es ahi on volem iniciar la nostra búsqueda, el programa de Ramón Trecet es un candidat ideal que podem escoltar tots els dies des de les 15 fins les 16 hores, no una molt bona hora per a la música pero si per a la reflexió, que es, a mes de deleitarnos, el que fará aquesta música de “Diálogos 3”.

Per cert, grácies Ramón Trecet, pels bons moments de bona música que ens dones, que duren molt més.

Sobre músiques del mon:

Ritmes.net
Músiques del mon
Músicas del Mundo
Vagamundos

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *