Xips i Xarxes

Clamav, l’antivirus lliure

Ningú dubtarà que el món dels virus està convertint-se en un autèntic negòci. La proliferació de virus que cada vegada mes s’expandeixen més ràpidament fa que la venda de programes anti-virus es multiplique. Segur que están fent-se d’or totes les cases fabricants d’aquest tipus de programes.

Ara imagineu-vos que algú es dedica a fer un anti-virus de qualitat, publica el seu còdic font baix llicència GPL (soft lliure) i damunt el publica lliurement per a que qualsevol puga descarregàr-lo d’Internet i utilitzar-lo… Que tenim? El Clamav. Porte uns quans mesos utilitzant aquest anti-virus en el meu servidor de correu i es realment bo, molt bo. Ho agafa tot.

El Clamav es un anti-virus per a màquines Unix (no funciona amb Windows) i es en principi un anti-virus de recursos (unitats compartides, directòris de dades, etc) pero amb motors d’anti-virus (jo faig servir qmail-scanner per a Qmail) per a servidors de correu es converteix en un potent anti-virus per a tot el correu que entra i surt del teu servidor.

Te moltes característiques… la més important es el ràpid desenvolupament que te i la molta gent que hi colabora aportant nous virus… quasi diariament s’actualitza la seva base de dades de virus. I eixa es una altra, te detallets com un “mode dimoni” de funcionament que perpetuament està buscant actualitzacions i quan la troba, es baixa la nova base de dades inmediatament sense tenir que programar tarees cron ni altres rotllos.

I que tal funciona? Doncs ho agafa tot. El MyDoom, el SomeFool (aquest acaba de surtir, ni idea), el Klez, Dumaru, tots. La seva base de dades de virus no te la tirada d’un anti-virus comercial, te prou menys virus registrats, pero va creixent i creixent i crec que cada vegada menys te res a envejar a un bon antivirus comercial. I es ràpid, estable i molt fàcil de fer funcionar Que més demanar?

Personalment estic molt content amb ell i les últimes versions ja son senzillaments genials.

Per cert, un apunt. Aquest anti-virus detecta sobretot virus per a Windows. Es a dir, l’instalem en el servidor Linux nostre i els clients que tinguen Windows i es descarreguen correu del nostre servidor estarán protegits gràcies al Clamav. Quasi cap virus que trobem per Internet afectarà al nostre Linux així que sols us serà útil si teniu un servidor. Si gasteu Linux com a estació de treball no val la pena tenir un anti-virus. Es perdre el temps, res us infectarà:)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *