Com tothom sap la democràcia es un invent ja llunyà en el temps. Uns quatre segles abans de Crist, es a dir, fa uns dos mil quatrecents anys, trobem la primera de les democràcies a l’Atenes clàssica, la democràcia de Pericles, Temístocles, Anaxàgores…

La democràcia d’Atenes era molt peculiar. Poc a veure amb les democràcies actuals. Els governants eren elegits en molts casos a sorts o d’entre un grup elegit generalment per la gent, i a sorts els tocava governar a uns o a d’altres. A sorts? Quina barbaritat ¿no? Doncs realment no, no del tot. També elegim a sorts als jutjats populars i ningú s’escandalitza. Cert, no es el mateix. Però no importava. Realment governar en Atenes no era fer tal cosa, era tan sols representar, representar al veritable govern que, en tot moment, elegia i votava qualsevol decisió que afectés a la ciutat, l’assamblea de ciutadans. El poder estava en el poble en tot moment. Era doncs una democràcia directa, de participació directa, ni representativa ni parlamentaria. Directa.

Al llarg de la seva història i sobretot encara en vida i funcionament, la democràcia no va ser molt admirada pels savis i filòsofs de l’epoca. Sense anar molt lluny Plató era enemic declarat de la mateixa… lògic, era la democràcia que condemnà al seu mestre Sòcrates a la cicuta. O per a Aristòtil, per al qual era molt difícil d’entendre que totes les persones foren iguals, cosa que es obvi que no es així, uns son llestos, altres ho son més, uns alts, altres baixets. Però una cosa son les persones i altra els seus drets.

2 comments on “La democràcia

  1. Hello, as you can see this is my first post here.
    Hope to receive any help from you if I will have any quesitons.
    Thanks and good luck everyone! 😉

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *