En aquest artícle he trobat unes reflexions molt interessants des del punt de vista de la psicologia referents a l’angúnia que sempre ha envoltat a l’èsser humà sobre el seu sentit de l’existència. Una angúnia sobre el sentir-se fora de lloc, sobre no entendre perque som com som, perque existim… el sentiment d’inutilitat que moltes vegades sentim referent a qualsevol cosa que fem.

En aquest artícle, titulat “El budismo y el dinero:la represión actual del vacío” de David Loy, que recomane que llegiu ja que parla de moltes més coses, no solament d’aquelles de les que vaig a parlar, sen’s parla de l’orientació que ha donat la filosofia budista zen aplicada a la psicologia per a l’explicació d’aquests sentiments que tant angoixa a molta gent. Pero anem per passes.

Segons l’autor de l’artícle (recomane, una vegada més, la seva lectura), el primer en intentar explicar totes aquestes angoixes profundes dins l’èsser humà va ser Freud, el qual ho va explicar en relació a distintes i possibles frustracions sexuals produïdes durant l’infantesa o al llarg de la vida de la persona. Potser les teories de Freud explicaren moltes coses, però ni jo, ni l’autor ni molts altres estudiosos posteriors a Freud han sabut explicar quina relació pot tenir una frustració sexual amb una altra frustració pura i senzillament existencial.

One comment on “Psicologia, filosofia i zen

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *