Xips i Xarxes

Bittorrent, el p2p més veloç

El peer to peer (o p2p) es una de les últimes (no tan últimes realment) invencions d’Internet. A internet la innovació sempre ha estat un dels principals puntals en el seu desenvolupament i el p2p es una d’aquests innovacions que cada vegada esta extenent-se més i “amenaça” de transformar diverses formes de comunicació que fins ara creiem “intocables”.

El p2p consisteix, bàsicament, en el procés de compartir informació (arxius, video, so, etc) entre distints usuaris, facilitant el procés de búsqueda i descàrrega al tenir la facilitat de baixar-te un mateix arxiu en parts, unes parts descarregades d’un lloc i altres d’un altre. Si falla una part no passa res, en tens d’altres. El servei sempre està doncs en marxa i disponible.

El Bittorrent es un d’aquests programetes p2p, un de tants, vaja. Personalment m’agrada molt per la rapidesa que alcança, es ràpid i molt senzill d’emprar. Funciona com qualsevol altre p2p pero aquest comparteix de forma més eficient les conexions del usuari, sense dependre d’un servidor central. Mentres tu descarregues un arxiu un altre ja tel està descarregant de la teva màquina. Te una pega i es que al no tenir servidors centrals depen dels usuaris i del temps que vullguen estar compartint una cosa. Normalment sols trobarem coses noves i arxius del que siga mes antics ja no estaràn disponibles (aleshores podem emprar el Edonkey o el Emule).

Per a Bittorrent es essencial l’anomenat tracker. Es el substitut del servidos central, el que allotja la informació sobre tots els clients. No te arxius, sols aquesta informació, res mes. He muntat un petit tracker d’us personal, per a distribuir arxius personals meus (manuals, llibres) i alguna coseta mes que m’interesse. Si voleu provar el Bittorrent i com funciona, endavant, a descarregar:)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *