BeOS es un sistema operatiu, de finals de la década dels 90 principis del 2000. Era un sistema operatiu dedicat a l’escriptòri, en competència directa amb Windows i orientat a ser el substitut del Mac OS d’aleshores. Recorde la primera vegada que el vaig probar, amb un cd que s’instalava al mateix Windows. Aleshores estava en plena febra Linux, aprentent tot el que podia. Un sistema d’escriptòri ràpid, bonic i amb característiques impressionants pero aquest tipus de treball no era el que aleshores necessitava.

Uns anys després, amb BeOS ja desaparegut per la sempre present i agressiva competència del de sempre, em vaig veure amb la necessitat d’un bon sistema d’escriptòri. Linux fa molt be la seva feina però aleshores, fa un parell d’anys, resultava lent i no molt amicable com a escriptòri. Avui en dia ha avançat molt en aquest aspecte… continua sent lent, si.

Aleshores doncs vaig buscar BeOS de nou en els nous projectes que els seus usuaris havien començat al morir Be Inc, la companyia propietària de BeOS. Projectes com OpenBeos, que preten recrear des de zero el nucli de BeOS basant-se en un altre nucli micro-kernel, el NewOS (per desgràcia, Be mai va alliberar el seu codi com a lliure com tenim amb Linux i s’ha tingut que començar des de zero), Beos Max, una distribució de BeOS partint de l’últim Beos publicat per Be, amb noves aplicacions i característiques pero amb el mateix nucli de l’ultim Beos o Zeta, l’ultima novetat en BeOS, basat en el còdic no publicat del que seria el nou BeOS de Be, comercial i que porta uns pocs mesos corrent. Obviament, aquest Zeta no existia fa dos anys…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *