Xips i Xarxes

El problema de la diversitat linuxera

Sempre he pensat que l’existència de distintes distribucions de Linux era un grau mes a favor de l’el·lecció de Linux com a sistema operatiu de treball diari. Sobre gustos no hi ha res escrit i quan mes gustos tingues per triar, doncs molt millor. I en certa mesura continue pensant el mateix, si. Pero com a usuari tan sols. Ara que comence a desenvolupar programes per a Linux (gnome-sshman)em trobe amb el vertader problema de la diversitat, el problema que te el desenvolupador de software per aconseguir que el seu programa funcione correctament en la major quantitat possible de distribucions de Linux.

Es un problema semblant als creadors de pàgines web, que se les tenen que ingeniar per a que la seva web funcione amb Explorer, Firefox o d’altres navegadors menys utilitzats pero amb l’al·licient de que el problema es planteja dins del mateix sitema operatiu.

El programa que estic desenvolupant està fet bàsicament emprant Ubuntu (i Debian en algun moment) com a distribució de Linux. Al principi, quan el programa es senzill, no sol haver problemes al emprar-lo amb altres distribucions mitjanament majoritàries, bàsicament Suse, Mandrake i Fedora (sempre dins les seves últimes versions). Pero quan el programa empra llibreries mes noves i es va complicant, en cada distribució apareixen distints problemes.

Amb Mandrake, per exemple, surt el problema de la no existència de certs mòduls de python que per alguna extranya raó no han sigut incluits per defecte. Resultat, el programa no pot funcionar sense aquestes llibreries i no existeixen en cap lloc. Toca doncs recompilar-les si volen emprar el programa. I sols per una llibreria de python que ocupa escassament 4 o 5 kb i que algú ha oblidat afegir.

Amb Fedora el problema es distint, les llibreries están però no funcionen correctament, ni tan sols arranquen. Un bug? Qui sap. Si, es un bug, pero després de perdre hores i hores intentant averiguar-ho.

I amb Suse arranquen correctament pero després apareixen malfuncionaments deguts a unes llibreries massa velles que realment no deurien funcionar amb el módul de python que es necessita (vaja, aquest mòdul necessita un gtk-2.6 per funcionar ¿Perque Suse es bota les dependències i instal·la un gtk-2.4? Millor seria no instalar el mòdul).

Doncs si, un caos dificil de solucionar en tots els casos. Amb Suse bastaria una actualització de les llibreries gtk, amb Fedora un parxe i recompilar el mòdul per a Python soluciona el problema… amb Mandrake ja ni tan sols se que es podria fer. Sols queda esperar a les noves versions d’aquestes distribucions amb els nous paquets que deurien solucionar les errades o fer-ne de nous, dedicant-me a buscar distribució a distribució els possibles errors i solucionant-los, perdent un temps preciós per dedicar al desenvolupament de la meva aplicació.

Si, es un problema greu si resulta que per utilitzar llibreries mitjanament noves t’arrisques a perdre compatibilitat amb altres distribucions de Linux. Quina solució general hi ha? Sense perdre la diversitat de les distribucions, poques. Potser programar per a unes distribucions en concret i passar de la resta? Seria una bona manera d’aprofitar el temps… pero un poc insolidària. Linux som tots, no unes distribucions en particular. Col·laboracions d’usuaris per solucionar totes aquestes cuestions? Per sort m’ha ajudat una mica un usuari de Suse (l’encarregat d’empaquetar a rpm) però es insuficient. Demanar ajuda d’usuaris de Mandrake o Fedora per tan sols dir si els funciona el programa o no ha resultat inutil, em toca instalar a mi les distribucions i comprovar si funciona o no. Una pèrduda de temps. I clar, es lògic, els potencials col·laboradors que puguen ajudar-te mínimament, encara que siga fent de “provadors”, van tots directes als gran projectes “mediàtics” com Mozilla, Samba o OpenOffice i no a petits projectes concrets que sols interessent a poca gent. I dins d’aquesta poca gent, trobar un únic “provador” ja es tasca dificil.

Queda doncs el dubte de si t’importa mes el teu treball, encara que sols funcione en unes poques distribucions i dedicar-te a perdre el temps fent el teu programa i deixar que amb el temps les pròpies distribucions vagen actualitzant (o arreglant) el seu programari o intentar expandir l’usabilitat del teu programa dins les distintes distribucions de Linux a costa del teu pròpi treball, del teu pròpi programa, que es el que realment et motiva, ja que perds un temps preciós instalant i desinstalant distribucions, temps que podries perdre programant, que es realment el que vols fer. I aixó, perdre el temps, finalment, et desmotiva per a continuar programant. Si, es una decissió dificil.

De moment he resolt els distints problemes plantejats amb Suse o Fedora i Mandrake queda enlaire (em negue a tornar-la a instalar, estic esgotat de probar les distribucions per veure si funciona el programa, pero pense que la solució es semblant a la de Fedora). Pero si es torna a plantejar un problema com aquest no se que acabaré fent. Crec que la pròxima vegada no decidiré el mateix. El temps dirà (be, espere no tornar a tenir mes problemes:).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *