Pensaments

La restauració i la democràcia

La restauració va ser el règim pseudo-democràtic que es va imposar poc després de la fi de la I República, al tornar Alfons XII a Espanya des del exili imposat a la seva mare, la reina Isabel II i auspiciat per Cànovas del Castillo, el seu principal ideòleg.

El que es pretenia amb el règim de la restauració, a part de moltes altres consideracions i aspectes era, bàsicament, crear un sistema estable i pacífic oblidant els moviments revolucionaris del passat. I per aixó es pretenia crear un sistema de torns mitjançant el qual tant consevadors com progressistes accedirien al poder mes prompte o mes tard, quan el govern de torn, conservador o progressista, entrara en crisi per la raó que fora.
Com ho feien per a sortir elegits per torns en un sistema presuntament democràtic? Manipulant les eleccions, mitjançant el control dels cacics territorials, que manipulaven el vot dels habitants i encasillaven a cada diputat al lloc que havien triat per a ell des de Madrid. Com es trenca el sistema? De fet no es trenca, a les urnes la restauració no perd mai unes eleccions, però el creixement del vot urbà fa caure un sistema que, entrat ja el segle XX, resulta ridícul i èticament reprobable com a sistema metòdic de manipulació del vot del ciutadà.
Passem els anys. Cau Franco, es crea un règim democràtic, purament democràtic. Però amb la intenció de crear un sistema estable i sobretot, que acontente a tots, als que volen un règim nou i als que venen del vell. No s’intenta esborrar el passat, sino construir un present partint d’un passat que deuria haver sigut esborrat. Però be, continuem.
Tenim dos grans grups polítics. No els podem anomenar com a progressistes i conservadors, perque no son els seus noms oficials i perque, tampoc, no son ni una cosa ni l’altra, o mes be son de la segona… curiosament, la mescla de ideologies o mes be la falta de tals entre progresistes i conservadors es tan patent avui en dia com en la restauració. Una semblança mes.
Per suposat, aquests dos grans grups polítics, que segurament representen un 90% del “personal polític” del pais han d’asegurar-se el repartiment del govern. Posem-nos en la ment d’un polític de la restauració que hagués caigut enmig de l’actual democràcia.
Pensaria… vullc establir un torn, tinc dos grans partits i m’interesa crear un equilibri entre els dos que porte al pais a una estabilitat econòmica i política acceptable i mantinga a la gent callada i faenera. Però clar, al segle XXI les apariències conten moltíssim, no puc falsificar les eleccions… Que podria fer?
Fàcil, em cree una llei electoral a mesura, que done la majoria dels escons a conservadors i progresistes i penalitze el màxim possible als partits menuts. A més, al segle XXI es dona aquesta “meravella” de la política de masses, on la política es purament marketing i si els partits polítics minoritàris tenen pocs escons, tenen pocs ingresos i mai podrán plantar cara propagandísticament a conservadors i progressistes. Per tant, sense escons, sense diners, sense poder. Ja tinc a dos grups majoritàris establerts, per a sempre.
Ara he aconseguit que cap grup polític “extrany” puge mai al poder. Que faig per a que les dos grans agrupacions polítiques es tornen en el poder i una d’elles no quede agraviada per no manar mai? Fàcil, ho deixe a la dinàmica del poder. Un govern no dura mai per sempre, el poder genera corrupció en els governants i aixó allunya els vots d’ells, una crisi ecnonòmica, el que siga. A la llarga, el que mana deixará de fer-ho i ahi estará l’altra gran agrupació política per a manar. I quan esta caiga, doncs ahi estará l’altra per agafar el torn, una altra vegada. El mes important es que els dos grups sapiguen que acabaran manant, mes prompte o mes tard, i que mai un tercer grup en discòrdia els podrà prendre el torn, perque aixó seria la fi del sistema.
I ja tenim torn, no tan perfecte ni equilibrat com al segle XIX… pero vaja, es tornen, sempre els mateixos, els partits del poder, del capital i de la “bona gent”. I aixó pensaria un home vingut de la restauració.
Ara, diguem que pensaria algú d’una ideal democràcia futura on cada ciutadà pren part activa i no passiva del que passa al seu voltant.
La democràcia del segle XX-XXI va ser el règim pseudo-democràtic que es va imposar poc després de la fi de la dictadura franquista…

One comment on “La restauració i la democràcia

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *