Venia cap a la feina pensant amb l’ordinador que tinc que instalar-li a la meva filla Maria… per suposat, vullc posar-li un Linux amb tota una colecció de ferramentes i jocs educatius orientats a xiquets menuts (edubuntu, vaja). La meva dona diu que no, que li pose Windows, que tots els jocs de Mickey Mouse, Barbie i demés històries son per a Windows… i te raó, pero igual em dona.

En tot cas… d’ahi he passat a pensar que em porta a voler instalar Linux. Quines son les raons? Podria donar-ne unes quantes, de caracter ideològic, de caracter tecnic, estètic… però buscant dins meu la raó que mes m’imposa es la de la gratitut, una gratitut que m’ha portat fins la fidelitat.
Es molt senzill d’entendre. Durant aquests últims 13 o 14 anys, des del 95, he vingut gastant Linux. Amb ell he aprés com funcionen els ordinadors, com es fan els programes, com funcionen les xarxes informàtiques… he conegut molta gent al voltant d’ell, he fet amics… m’he guanyat la vida amb ell, treballant com a administrador de sistemes amb Linux, he menjat gràcies a ell… ni tan sols treballaria en el món de la informàtica si no fos pel que he aprés amb Linux. I no sols he aprés de Linux, a partir d’ell he aprés mil coses més relacionades amb el món dels ordinadors, inclús aquells relacionats amb altres sistemes operatius com Windows o Mac als quals no hauria arribat mai si la meva primera inicial curiositat amb Linux no m’hagués portat per els camins dels xips i les xarxes.
Però el mes important es que no m’ha demanat mai res, excepte la meva dedicació, necessària per aprendre qualsevol cosa. No he tingut mai que gastar-me quantitats de diners que no tenia quan era estudiant en pagar llicències ni he tingut que sentir-me mai mal per tenir un Windows pirata i inclús la informació que he rebut de la comunitat he intentat retornar-la quan he tingut les respostes que ningú tenia a les preguntes que em feia. M’ha donat quasi mitja vida gratuïta i lliurement i per aixó li done tot el agraïment del que soc capaç. Linux per a mi es mes que un sistema operatiu, es i ha sigut el meu mitjà de vida sense demanar-me res a canvi, quasi com si fos l’amistat perfecta entre dos persones on l’amistat sempre es desinteresada i mai es demana res mes que mantenir eixa amistat sense demanar res a canvi. I una amistat així no te preu, de fet es fins i tot indecent fixar-li un preu. Mai tindré prou paraules per a expressar la meva gratitut a Linux per tot, per la inmensitat de coses que he aprés, per poder viure d’ell, per poder fer amics gràcies a ell, pels grans moments que he viscut amb a ell.
I per aixó, encara que no sols, Linux.

2 comments on “Per que Linux?

  1. Home… si, si que hi han moltes coses web, aixó es cert… per exemple la web de Pocoyó està molt conseguida i amb aixó Linux ho cobreix sense problemes.

    Ja tinc el linux instalat per a xiquets i vaja, val la pena, te moltísimes ferramentes educatives per a totes les edats.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *