Pensaments

400 milions d’euros o aquesta democràcia es una broma de mal gust

Reflexionant sobre la situació actual en que vivim no puc deixar de pensar amb la quantitat de injustícies que vivim els ciutadans de a peu de part d’aquell que ens deuria protegir, d’aquell que suposadamente està format pel conjunt de tots nosaltres, d’aquell que està per a fer a tots iguals davant de la justícia i per a protegir al feble front al fort… l’estat.

Fa uns mesos, davant d’aquest crisi mig prefabricada per a llevar-se alguns sobrants del damunt, l’estat va donar 400 milions crec que eren, que realment 100 milions dalt o baix poc importa, d’ajudes als bancs per a que pogueren continuar donant hipotèques… que les hagen donades ja es una altra història.
Imaginem una senzilla cooperativa. Cada quatre anys, els formants de la cooperativa elegeixen a una junta directiva, que pren les decisions de funcionament, d’economia, etc, durant aquests quatre anys. Un bon dia, resulta que els integrants mes rics de la cooperativa tenen problemes econòmics i diuen que si la cosa continua així, no podrán seguir aportant a la cooperativa. Que fan els directius? Ambs els diners que tots han aportat a la cooperativa, paguen els problemes dels quatre integrants mes rics. Els quatre rics guanyen amb l’esforç de tots i a més, els altres tenen que continuar pagant els deutes que, a banda de la cooperativa, tenien amb aquests rics i llevar-se el menjar de la boca per a continuar, també, contribuint a la cooperativa. Es aixó just?
Una altra forma de fer-ho. Si agafes d’aquests 400 milions d’euros i n’apartes 40 i reparteixes 1 milió d’euros a cada habitant del pais, aquests paguen les seves hipoteques, els bancs reben diners, del milió d’euros es paguen impostos (al contrari que els donats als bancs, que no retornen) i del milió d’euros s’activa el consum barbaritats, que es el que impulsa l’economia. Per que no es fa així? Perque sempre es beneficia al que te i mai al que no te? Inclús donant eixa ajuda a les petites empreses, la majoria de les empreses d’aquest pais, acabaria beneficiant al ciutadà. Però el que s’ha fet amb els bancs… sols ha beneficiat a aquests quatre rics.
Aquesta democràcia es una broma de mal gust. Un estat que no acompleix les seves funcions de beneficiar a la majoria no es un estat democràtic, es un estat oligàrquic on ens utiltzen cada quatre anys per a donar la ilusió del vot però al final, tots els beneficis queden en els mateixos i les obligacions també, amb el ciutadà. Es una broma de mal gust on es protegeix al fort front al feble, on s’ajuda al fort perjudicant al feble, on el fort te mes drets que el feble.
Si, constitució, blablabla, si les lleis, blablabla, tot paper mullat. L’unic que se es que a final de mes tinc que pagar les meves hipotèques i que puc donar gràcies de tenir treball mentre quatre rics han rebut 400 milions de les butxaques de tots i ens hem quedat amb cara de bobos mentre ens ho pasaven per la cara. I nosaltres, entusiasmats com a idiotes amb les ajudes dels “400 euros”… 400 euros repartits per a ¿20, 30 milions de persones? I 400 milions per a ¿20, 30 bancs? 400 milions, on sortim a 10 milions per habitant del pais… No ho entenc, es una broma de mal gust.
No estic en contra que ajuden als bancs… pero si realment aquesta es una democràcia on tots participem i de la qual tots formem part, tots tenim drets a ajudes proporcionalment iguals i no a rebre dues pesetes metre altres en reben milers. Si la democràcia la decideix la majoria, que estiguen amb la majoria, el que han fet ha sigut beneficiar a la minoria a costa de la majoria. I aixó sols passa en les oligarquies. Inclús en les dictadures.
O tots o ningú. Vullc el meu milió d’euros. O com a mínim, que em desconten una part proporcional de les ajudes donades de la meva hipoteca. Per que a mi ningú m’ha preguntat si volia o no ajudar els bancs amb els meus diners. I si no son els meus diners que ho diguen clarament i es lleven la màscara de pseudo-democràcia, perque ja està be… personalment, estic fart, mes que fart.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *