Historia, Pensaments

La religió, amant de la ignorància

Estic estudiant diversos temes referents a un examen que tinc d´ací a pocs dies i m´he trobat amb un tema referent a la lectura de llibres en la edat moderna, el control de la lectura per part de les dones i la vigilància de la inquisició per a que no es traduïren llibres originalment en llatí a llengua romanç, fos la que fos.

En resum, la gent resaba en llatí. I no entenien en absolut el que deien. I no es volia que entengueren el que deien impedint traduïr els llibres al seu idioma des del llatí i que exlicaba, precisament, el que estaven resant. Sobretot si eren dones. Si no recorde mal, el mateix Fra Lluis de León va tindre un procés inquisitorial per una traducció al castellà del Cantar dels Cantars… que tenia que estar en llatí.

Entenc, però no comparteixc, el que l´esglesia no volgués que es traduïren certs llibres com la Biblia a llengua romanç per a evitar “lliures interpretacions de gent ignorant” i tot degut a la por a la reforma… pero simples llibres d´oracions, per a senzillament saber que estas dient quan reses… es senzillament demencial i te com a única explicació le necessitat de la religió de nodrir-se de la ignorància dels creients, impedint que es facen preguntes i que ni tan sols es plantegen la necessitat d´entendre el que estan dient. La ignorància es la base del creient i amb aquesta base la religió creix i es manté. I es quan la gent comença a entendre, no, quan la gent comença a voler entendre, a deixar de recitar el que no s´enten, es aleshores quan la religió mor. Almenys, el tipus de religió que encara avuí es majoritària en el nostre entorn, siga cristianisme, islamisme, o el que siga.

Per sort, la gent cada vegada es pregunta mes coses. O almenys deuria ser així. Jo dubte entre aixó o que mes be s´haja substituït la religió per la televisió i els centres comercials, tant necessitats de la ignorància com qualsevol Deu vingut a menys.

2 comments on “La religió, amant de la ignorància

  1. Mous moltíssima raó, des del principi dels temps els sacerdots han nodrit les seues files, i especialment les seus arques, del profit de la ignorància de la gent i en especial en impedir la il·lustració de les persones alienes a la cúpula de poder de la seua secta. Avui són els mitjans de comunicació de masses qui manipulen les masses i com no els macrocentres comercials, que fent-li creure a la seua clientela que romanen en un espai lliure els tenen empresonats en el parany del consumisme galopant i la globalització.

  2. Es un conjunt de grans corporacions econòmiques que controlen els mèdis de comunicació en el seu benefici i "eduquen" a la societat amb aquests mèdis per a dur-los al mode de vida que, com a grans corporacions econòmiques que son, necessiten per a sobreviure, evitant sempre que el consum decaiga. Es un tema molt interessant sobretot perque no hi ha un cara visible amb unes normes visibles, com en el cas de la religió, sinò que es una forma de actuar molt molt sobtil.

    Recorde els raïms de la ira de Steinbeck, quan els bancs embarguen les terres dels petits propietàris i els retrata com a polps sense cap visible, no son persones amb els que tractar, son com la hidra, per molts caps que en talles en surten molts mes, son fum que no pots agafar però que t´ofega i que està per totes parts…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *