Cosmos

L´ultim dels planetes

El passat dissabte dia 13 per la nit vaig estar d´observació amb el telescòpi… feia temps, quasi des del estiu. Des de que he tingut a les xiquetes cada vegada he tingut menys ocasions de disfrutar de l´astronomia, una de les millors aficcions que he tingut mai. Però ara que les xiquetes van fent-se majors vaig tenint mes ocasions de passar la nit mirant el cel.

El dissabte vaig conseguir observar l´ultim dels planetes del sistema solar que em quedava per veure (como Plutó ja no es un planeta, ja no compta:), Urà. Urà es una xicoteta esfera blanca, blavosenca apenes. El seu color fa que siga dificil de distingir de les estrelles de fons i es mes dificil encara si tens un telescòpi de baixa potència com el meu. Però després de quasi tres quarts d´hora la vaig trobar, ajudat amb els mes fidels prismàtics per situar les estrelles del voltant d´on suposava on tenir que estar i del meu iphone, que amb l´excelent programeta Starmap em serveix com a mapa de búsqueda en el cel.

I ahi estava, una boleta xicoteta, molt xicoteta comparada amb Júpiter, que estava ben a prop, amb les seves quatre llunes desplegades alhora (també va ser la primera vegada que veia les quatres llunes de Júpiter desplegades) pero clara, sense cap detall visible per al meu petit telescopi. Però es tota una alegria trobar i veure un nou planeta que no havies vist abans. Sobretot si t´ha costat tant de trobar. Curiosament Neptú, que està mes llunyà, em va costar molt menys de trobar fa uns anys ja… supose que el seu color blau-verdós el fa mes dificil de confundir amb les estrelles.

Ja sols em queda un únic objectiu, completar el catàleg de Messier, un dels catàlegs d´objectes d´espai profund mes coneguts i que espere acabar enguany, sols hem queden 3 o 4 objectes per a completar d´un total de cent i pico. I com em vaig prometre fa anys, quan acabe el catàleg Messier, em compraré un telescopi nou. A vorer si l´economia ho permet.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *