Pensaments

Comunitat Econòmica Europea… d´Alemanya

Si algú es para a pensar les polítiques econòmiques alemanyes de finals de segle XIX, principis del segle XX ràpidament podrà trobar una necessitat que ha marcat el camí econòmic alemany fins avui en dia.

La principal procupació de Bismarck, el seu succesor Caprivi, el kaiser Guillem II i tota la caterva de cancillers posteriors fins la 1era Guerra Mundial era aconseguir un mercat per als productes alemanys sense tindre que llevar les mesures proteccionistes que protegien els seus productes mes febles front a l´exterior, principalment l´agricultura. Com no tenien colònies com França o Anglaterra el seu mercat lògic era la resta d´Europa. Però la resta d´Europa no deixaria entrar gratuïtament els productes alemanys sense que aquestos deixaren entrar els de la resta d´Europa al seu territori… també gratuïtament (la típica discussió de mercat lliure i mercat protegit, vaja). I vam tindre una guerra mundial. I després una altra. I amb les armes Alemanya no va aconseguir el seu mercat europeu.

I va i resulta que un bon dia algú s´inventa una unió econòmica de països europeus i als alemanys se´ls encen la llumeta. I resulta que avui en dia tenim una unió econòmica europea on els alemanys venen els seus productes gratuïtament a la resta de països europeus i amb el seu control econòmic de la comunitat europea protegeixen els seus interessos nacionals.

Vaja, que senzill, Bismarck s´hauria quedat de pedra amb el que han conseguit els alemanys contemporànis nostres. Sense pegar un tir, s´han convertit en amos i senyors de la economia europea, van als diferents països dictant les polítiques a seguir, diuen que es fa i que no es fa a tota Europa. I tan senzillament, digne de la mes enrevesada política bismarckiana… no, millor encara, perque han aconseguit molt mes que aquells senyors que anaven amb cascs amb una punta al dalt i uns bigots ben grossos, fer la seva voluntat.

Que haguera passat si Alemanya haguera guanyat la 1era guerra mundial? La comunitat econòmica europea, un segle abans. Ni mes ni menys. I ens haguerem estalviat una segona guerra mundial. Al final s´han eixit amb la seva.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *