Les legislacións actuals al llarg del món basades en el positivisme jurídic son un error. Bàsicament consisteix en que tot ha de estar legislat i si un delicte no apareix a les lleis, no es un delicte.

Quin problema hi ha amb aquest sistema? Indefensió del ciutadà, perque es impossible que conega els milers de lleis que existeixen i els milers de sancions que poden donar-se.

A les antigues democràcies gregues es pensava que quantes menys lleis, millor. De fet les lleis es posaven en unes taules de pedra que tothom podia llegir i aprendre… els que sabien llegir, que eren pocs. Els primers temps de la república romana també, com el cas de les lleis de les XII taules. Ara tenim una constitució, un codi civil i un codi penal. Algú sels sap de memòria?

Com es pot tenir justícia amb tant poques lleis? Amb un sentiment d´ètica basat en una educació responsable i intel.ligent dels joves. Matar es horrible, tots ho sabem. Es necessita una llei per a condemnar a algú per matar a un altre? No es suficient un sentiment ètic i de sentit comú per a tancar a l´assassí a la presó? No sabem tots el que està mal i el que està be?

Es deu legislar sobre allò en que la ètica de la gent i el sentit comú fallen. En casos generals o en casos concrets. Però no ofegar el coneixement de la justícia en el ciutadà perque desconeixer la justícia crea indefensió i això es una injustícia. I tal com estan les coses la justícia tracta injustament als seus ciutadans.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *