Pensaments

La importància de l´educació

En aquests dies de protesta s´ha tingut en compte moltes vegades el demanar una educació digna i realment formativa de ciutadans, no d´obrers. Per davant de qualsevol professió o estatus hem de ser ciutadans. De totes formes crec que no se li ha donat la importància que deuria tindre. Aprofite per a citar aquest fragment de la Etica a Nicomac d´Aristotil, que es prou exemplificant.

En quant a les coses que tenim que aprendre abans de fer-les, les aprenem fent-les; per exemple, els constructors aprenent construïnt, els músics escoltant i tocant música; de la mateixa manera ens tornem justos per mitjà d´actes justos, valents per mitjà d´actes valents…
Confirma això el que passa en els Estats; que els legisladors fan bons ciutadans mitjançant la formació d´hàbits en ells… No careix d´importància doncs que es formen hàbits d´una classe o d´altra des de la nostra joventut; es molt important, més be, es tot el que importa.

Este text, que te mes de dos mil anys, ja ens parla de la importància que te la educació en la formació de bons ciutadans. Avui en dia existeix una cosa pareguda a l´educació, que realment es adoctrinament, educació dirigida a formar persones el mes mecànicament possibles, amb coneixements bàsics per a realitzar una serie de tarees també generalment bàsiques. Inclús aquells amb estudis mes elevats van a estudiar a les Universitats on es troben assignatures que consisteixen en aprendre´s de memòria tota una quantitat de dades que després han de plasmar en una sèrie d´examens.

Em pregunte. Que es mes important, saber o voler saber? On s´apren la curiositat, l´escepticisme? La voluntat de saber per saber i no saber per a aprovar un examen? El qüestionarse cualsevol cosa que et diuen, el pensar per un mateix i no acceptar automàticament totes les opinions que t´arriben? Per que es valora tan poc això quan es el que mes importa? Per que en comptes d´ensenyar a formar-te una opinió t´ensenyen ja una opinió donada?

El mes important per a fer bons ciutadans es que aquestos siguen escèptics, curiosos i que sàpiguen formar-se una opinió analitzant el que passa al seu voltant. Els mals ciutadans, simplement, fan el que els diuen. I per desgràcia la nostra educació produeix mals ciutadans.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *