Pensaments

Teoria de cordes explicada a un ignorant

Hui escoltant el podcast de La aldea irreductible m´ha tocat sentir la teoria de cordes i m´ha fascinat. Està explicat per a ignorants de la física teòrica i la física en general com jo i supose que per això m´ha agradat, perque he entes de que va la cosa. I resulta bonic.

La teoria de la unificació pretén unificar les relacions de les quatre forces que dominen l´univers. La gravetat, que es la menys entesa de totes en quan a la seva composició (perque s´atrauen els cossos? Sabem com funciona però no perque), la força electromagnètica, responsable de que la matèria estiga unida, la força nuclear dèbil que es la responsable de la radioactivitat i responsable de la creació dels neutrons, electrons i quarks i la força nuclear forta, responsable dels neutrons i protons.

Explicant un poquet podriem resumir que les forces nuclears son les responsables de les formes atòmiques i la energia generada a partir dels àtoms. La força electromagnètica consisteix en l´intercanvi de fotons. Dos imans s´atrauen perque intercanvien entre ells partícules (fotons) i això provoca l´atracció. La matèria estaria subjectada a aquest intercanvi d´igual manera. Si algú veu Fringe, hi ha un capítol on amb una màquina manipulen el camp electromagnètic d´una paret i la poden atravessar per robar un banc, doncs per ahi van els tirs. El que passa es que realment si manipules el camp el mes normal es que la materia es desmorone, no que es puga atravessar, però be, es una suposició meva:)

La idea dels fisics es trobar una força única de la qual estes quatre forces serien distintes manifestacions, una teoria unificada de totes les forces.
La teoria de cordes pretén exercir eixa unificació trobant la “matèria” de la que estan fetes les partícules subatòmiques. Segons la teoria, les partícules subatòmiques estarien formades per cordes que vibrarien a distintes freqüències i segons el tipus de vibració formarien un tipus de partícula o un altre, un electró o un quark o un protó. Per a poder existir eixes cordes vibrants a part de les quatre dimensions que coneixem ara necessitariem fins 10 o 11 dimensions en total.
Amb això s´explicaria com estan formades totes les partícules amb les quals està format tot l´univers i es podrien relacionar totes les forces que es generen a partir d´aquestes partícules.

Amb aquesta teoria em ve al cap l´atracció que sempre han tingut els humans al buscar una teoria armònica basada en una música harmònica. Kepler estava convençut que els astres emetien música al girar al voltant del sol, que sols es una evolució del que deien els antics grecs començant per Pitàgores. En l´actualitat sabem que si, que els planetes vibren, fan soroll al girar i nosaltres no el sentim pel mateix que dien els antics grecs, quan estas acostumat a sentir un soroll des del ventre de la teva mare deixes de sentir-lo. Per exemple, aquest es el so de Saturn. I la terra si, també fa soroll.

La teoria de cordes te un greu problema. Es indemostrable avui en dia. No es pot vorer la composició d´una partícula subatòmica i encara que teòricamente es impecable, en la pràctica es indemostrable. De moment. El futur dirà.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *