Als primers internautes allà pels anys 90 sen´s va ensenyar una paraula anomenada netiquette, les regles de comportament que havien de seguir-se dins la xarxa. Per desgràcia aquesta netiquette ha acabat  oblidada i crec que fa falta mes que mai.

Una de les regles d´or de la netiquette era mai reenviar cadenes de text. I aquest es un fenòmen que gràcies a facebook està mes viu que mai. Consisteix en que algú escriu un text i demana que es copie i pegue per altres usuaris. L´oritge d´aquesta cadena de text mai està clara, l´hem vist a un amic, l´hem copiat i pegat i ho hem tornat a publicar.

Quien es el problema d´aquestes cadenes de text? Be, el problema es que son fonts de recopilacions de dades per a qui crea i origina eixes cadenes. Generalment (no dubte que possiblemente algunes tinguen oritge ben intencionat) es creen per a poder recopilar dades dels usuaris que copien-peguen eixes cadenes.

Es molt senzill. Jo cree un text i 400 persones el reenvien. Sols tinc que buscar eixe text i vore quines 400 persones l´han reenviat. I ara tinc les dades d´eixes 400 persones, almenys els noms d´usuari en cas de facebook. I  per exemple en facebook no val compartir el text (que així es mes dificil trobar-los tots, en eixe cas la seguretat es mes estricta), es millor tornar a escriure-lo, tal com sempre et demanen.

Així que si algú pensa que es necessari reenviar un missatge que li ha arribat, que no te clar d´on ve, el millor es que ho diga amb les seves propies paraules i així trencarà el fil de la cadena. O simplement, no dir res al respecte. Ens estalviarem que algú recopile dades sense el nostre permís.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *